postimage-1010

Gediget arbete på skärgårdshemmanet Hermas

Nu har årets Hermas-projektsäsong börjat! Vår musei- och kulturarvsvetare Inger Lundberg har påbörjat sin andra sommar som föremålsvårdare för Landskapsregeringen och Museibyrån på Museigården Hermas på Enklinge.

Fjolårets säsong resulterade i rengöring av cirka 500 föremål (se tidigare inlägg) varav cirka 100 stycken textilier fördes till konserveringsateljén i Mariehamn för vidare bedömning och behandling (se tidigare inlägg). I år började Inger redan i maj och hoppas hinna med att rengöra lika många föremål som föregående sommar. Först på agendan står dräng- och pigbodarna med sina myller av kläder, täcken, ryor, skor och kuddar (bolster) i sängar och koffertar som ska frysas, rengöras och bedömas före antingen vidare rengöring i konservatorsateljén i Mariehamn, utställning eller magasinering. Ett gediget arbete väntar.

Delar av Museibyråns personal deltog i en talka på Hermas för att ställa i ordning för besökssäsongen tisdagen den 19 maj och vi slog upp dörrarna för museibesökare måndagen den 15 juni. Därefter har Hermas öppet mån-fre kl. 10-17 fram till och med fredagen den 14 augusti och vår museivärd Ingrid Nygård-Sundman tar emot och guidar den som är nyfiken på skärgårdshemmanet Hermas på Enklinge.

Varmt välkomna!

 

hermas2  

Föremålsvårdare Inger Lundberg påbörjade säsongen med att tömma två madrasser på innehåll (finmalen halm) då madrasserna lockar till sig skadedjur; insekter och möss. Ett litet materialprov på fyllningen togs och sparas, resten av halmen slängs, också madrassfodralet sparas.

 

 

 

  • Gamla inlägg